Något som jag har svårt att motstå är att teststicka för någon. Det är alltid spännande och för mig är det också en träning i att följa ett mönster till punkt och pricka.... :-) 

Den här gången är det en halskrage med namnet Valella Valella desingad av Faye Kennington eller UkeeKnits hon kallar sig på sociala medier. Ja, det kan också vara hennes designnamn.

Jag har stickat den i Viking Nordlys grön-orange melerat, nr 934. Under den här stickningen har jag lärt mig en variant av förkortade varv som på engelska heter Shadow wraps - fiffigt och enkelt. Det gör att halskragen blir längre fram än bak.

Jag använde den här videon för att lära mig det.

Halskragen stickas uppifrån och ner. Nu har jag kommit nästan ända ner och då blir det ett vackert mönster med långa maskor där man drar garnet genom hål som jag gjort i tidigare varv.

Den här tekniken har jag använt tidigare när jag teststickat för UkeeKnits, men då var det i ett par tofflor .

Så här ser mönstret ut i nederkanten. Halskragen avslutas med en kant i rätstickning där jag använt Järbos Junior Raggi i en ljusbrun nyans, färgnr 68426.  Sedan avmaskade jag med en elastisk avmaskning. Jag måste ha läst fel i hennes mönster för den blev inte snygg, fast jag försökte en gång till. Det är en avmaskning som heter Yarnover bind off - kan jag skulle på att mönstret är på engelska... :-\ 

Till slut gjorde jag inget annat än att jag "googlade" på avmaskningen och fick fram den här varianten som jag använde istället

Och titta - kanten blev mycket bättre  :-) 

Så här blev den till slut.

Här ligger halskragen tillsammans med kanske de sista snöbollarna för säsongen.

När den ligger så här plant syns det tydligt vad de förkortade varven har gjort. Den är mycket längre på ena sidan.

Måtten blev så här till slut efter att den legat på tork (blockad):
Bredd på smalaste stället 30 cm och på det bredaste hela 49 cm.
Längd på smalaste stället 39 cm och på det längsta 55 cm.

 Här ligger den, inte i vårsolen, för den har vi sett väldigt lite idag, på självaste Valborgsmässoaftonen, men i alla fall ute. 

Jag tror att det här kan bli en favorit hos mig. Den värmer skönt i nacken och är snygg, tycker jag, utanpå en enkel enfärgard tröja. Den kan både passa under en vinterjacka men även inomhus när jag behöver något varmt kring halsen.

 

Nu hoppas jag att du får en trevlig helg och imorgon, den första maj, får jag väl säga att vi går mot vår, i alla fall här i norr.  :-)