Det här mönstret fick jag i garnaffären, Saras Garn & Vävnader i Skellefteå,där jag köpte garnet. Nu är det några år sedan, men tänkte att det kunde vara gott att finna ett par vantar som är enkla att sticka.

Mönstret var bara nedskrivet på ett vanligt papper och jag har lagt till lite för att, tro jag, göra det lite mer lättförståeligt. En kul och enkel variant av vante. Eftersom jag inte vet var mönstret kommer ursprungligen från, hoppas jag att det är ok att dela med mig av det.

Garn: Viking Sportgarn,
Masktäthet: 23m/10 cm 

Åtgång: 2 nystan + 1 nystan i avvikande färg

Stickor: 3,5

Virknål: 4

Vanten stickas på 2 stickor


Lägg upp 23 m

Varv 1: Sticka 11 m rät, 1 m avig, 11 m rät

Varv 2: Lyft 1 m, sticka 9 m rät, 1 m i föregående maskbåge, 1 m rät, lyft 1 m, 1 m i föregående maskbåge, 9 m rät, de 2 sista m rät tills.

Varv 3: Lyft 1 m, 10 m rät, 1 m avig, 10 m rät, två sista m rät tills.

Den mittersta maskan (maska 12) lyfts alltid från rätsidan och stickas avig från avigan. Det är alltid 23 m på stickan från rätsidan

Upprepa varv 2 och 3 till önskad längd, ca 39 varv.

Maska av alla maskor löst 

Den undre vanten sticka lika. Efter ca 20 varv, ungefär 11-12 cm, stickas en tumtråd över 7 m innanför 2 m från kanten. Fortsätta sticka till samma längd som den övre vanten.

Tumme: Plocka upp 18 m för tummen och fördela dem på 3 stickor. Tummen kan stickas i slätstickning eller rätstickning. Sticka i önskad längd och därefter avmaska 2 och 2 m tillsammans.


Vantarna virkas ihop med fasta maskor och virka även en kant runt handleden. 

Du kan också hitta mönstret här som en Pdf-fil


Det kan vara skönt med ett par varma vantar nu när hösten har gjort sitt intåg. Tänkte på det när jag var ut igår morse. Naturen var hösttyst och stilla. Nu är det tid för att varva ner.