Den här duken har jag sett att många har virkat under det gångna året. Det är en retroduk från Järbo som nu finns hos Eddna.

Så varför ska inte jag också virka en. Men det blev inte som jag hade tänkt från början. Så kan det bli när jag ska göra något av det garn som jag redan har.

Det började med att jag har virkat lampslöjor till lamporna i husbilen. De kan du se i inlägget Småpyssel i sommarvärmen. Den första lampslöjan som jag virkade är den som är orange. Vad skulle inte passa bättre än en duk som matchar. 

Jag började virka duken helt i orange. Men som det ibland händer så räckte inte garnet så långt som jag hade tänkt  =-O . Det garn jag har använt var ett omärkt bomullsgarn som är tunnare än 8/4. Jag har använt virknål 2,0 mm.

Men tillbaka till duken...då hade jag en orange duk som så "pluttig" ut på bordet. Vad ska jag göra då...den fick ligga ganska länge i skåpet medans jag funderade. Till slut bestämde jag mig för att riva upp det mesta på duken. Du kan se hur mycket som jag sparade, den innersta delen i orange. Sedan började jag om, ja i alla fall nästan, och använde både vitt och grönt. Det gjorde att jag fick den betydligt större än den första, från 20 cm i diameter till 37 cm, och den är nu användbar  :-) . 

 
(Rysk martorn från vår trädgård)

 

Jag har också stickat trasor på prov. Inte det att jag inte har prövat stickade trasor. Jag använder inget annat i köket som disktrasa. Men nu har jag tänkt använda dem som torktrasa istället för microfiberdukarna som jag hittills köpt.
För att skilja ut dem från mina disktrasor har jag stickat alla i dominostickning.
 

Garnet jag använt är Järbos Lina, som består av 68% bomull och 32% lin, och stickat dem med stickor 4,5 mm.

Jag prövade några olika maskantal för att se hur stor jag skulle göra dem. För de här började jag med 71 m (35+1+35) och de blev cirka 20 cm - rätt lagom storlek för en trasa, tycker jag. 

Den randiga fick en rätt effektfull kant. 

På alla har jag lyft första maskan på varje varv och stickat den sista i bakre maskbågen. Då blir kanten så här. Den syns förstås tydligast för den med färgbyte på vartannat varv. 

Det här blev den största av dem. Den är 24 cm och jag började med 81 maskor (40+1+40). Den blev för stor för min del. 

På varje trasa har jag stickat en hank av de sista fem maskorna som jag sedan har sytt fast på baksidan.

Här kan jag också säga att den första trasan jag visade, den svarta med blå rand, blev minst. Där började jag med 61 maskor (30+1+30) och då blev den cirka 17 cm.

Här ligger alla i storleksordning. Sedan får tiden utvisa om jag kommer att sticka fler, dvs om jag kommer att tycka om dem...