Nu har jag gjort något som jag tycker är knepigt eller rättare sagt svårt - Att tova. Även om jag tovar i tvättmaskin, eller är det just därför. Förmodligen för att jag inte har koll på hur det går. Hur kommer det att se ut när jag tar ut det ur tvättmaskinen- Är det ok eller helt förstört????

Men nu ska jag inte gå händelserna i förväg. Jag börjar från början.

Jag hade sett ett par väldigt fräna tovade tussor/skor som jag väldigt gärna ville göra. Mönstret är från Viking garn och heter Toflus-skor och stickas i Viking garn Eco Highland Wool. Jag har gjort mina i gult, som du kanske ser..., (färgnr 245).

Jag började att sticka underlaget till sulorna. De stickades i rätstickning med dubbelt garn och stickor 7,0 mm  =-O .

De blev 13 x 37,5 cm. Jag stickar storlek M. Lite fundersam över fotlängden i mönstret men ibland får man chansa.

Sedan var det dags för själva skorna. De stickades i enkelt garn och stickor 6,0 mm. Jag ska vara ärlig och säga att när de var gjorde undrade jag verkligen om det skulle bli något bra av detta. Här har jag trätt en av "skorna" över min mans skoterskor, storlek 42, och min stickade sko är ändå större...

Skaftet var 29 cm högt och foten hela 35 cm och översidan av foten 18 cm.

Garnmängden är 6 nystan till storlek M.

Då kom jag till frågan -  vilket program ska jag använda för att tova. En tvättmaskin har många program. Sulorna skulle tovas en och en. Till slut valde jag programmet för fintvätt, 30 gr. Det programmet är 38 minuter långt. 

Men efter de tvättarna var jag inte nöjd med resultatet utan jag körde dem en gång till men då i sport-programmet (30 grader, 42 minuter), fortfarande en och en. Efter den tvätten var jag nöjd. Storleken hamnade på 11 x 30 cm.

Dags för skorna. Eftersom jag fick tova sulorna två gånger så blev jag modigare här. Jag tog det program som heter Skjortor och 30 gr. Det är ett program som ändå har lägre centrifugeringsvarv än en normaltvätt men ändå är programmet 65 minuter. Sedan stod det i mönstret att skon skulle formas efter tvätt. Så jag använde ett par av mina vinterstövlar med en plastpåse på för att de inte skulle bli blöta. 

Min tovade sko mätte efter tovningen så här: skaftet var 17,5 cm högt, skon 27 cm lång och överdelen var 12 cm.

Fortfarande kändes den stor men jag tog mod till mig och började montera.

Jag använde mina sommarsandaler som mall för sulorna. De blev då 22 cm långa.

Överdelen syddes fast med langett-stygn. 

En sko fick jag göra om för att jag inte hade gjort stygnen "nog" långt in på skon. För de ska ju bli som en kant längst med stygnen.

Inte var jag nöjd. Stora var de också. Skulle jag våga tova dem en gång till? Oj, vad jag funderade. 

Till slut bestämde jag mig - det fick bli en gång till i tvättmaskinen på samma program som tidigare. 

Här är den högra tovad en gång och den vänstra tovad två gånger. Nu var i alla fall storleken ok. Jag jobbade extra med nederkanten, den mot sulan, medans de var blöta för att få till "rätt" utseende.  

Så efter två tvättar ser de ut så här. 

Nu är skon 22 cm lång, Skaftet 15 cm och översidan av foten 11 cm - vilket gör att den är cirka 36 i skostorlek. 

Med lite ruggning av en borste och skosnören blev de så här. I mönstret är även skosnörena stickade men jag ville ha någon annan färg. Det blev knallgröna snören  :-)  

Ja, efter mycket tvätt- förmodligen av att jag var feg från början - är jag nöjd med resultatet. Jag tycker fortfarande det är knepigt att tova. Men jag få väl försöka någon fler gång så kanske det blir enklare  :-)