Det är inte ofta jag har ett bidrag i en tävling - ärligt talat har jag nog inte haft det tidigare. Men nu händer det. Butiken Hemmafröjd utlyste en tävling om att sticka en Byskevante. Jo, butiken ligger där, i Byske. En kompis upplyste mig om tävllingen och direkt började det snurra i huvudet. Byske...vad tänker jag på då?

Det här säger Wikipedia om Byske - "Byske är en tätort i Byske distrikt i Skellefteå kommun belägen vid E4 och Bottenviken cirka 30 km norr om Skellefteå.
E4 delar Byske i två delar på vardera en östlig och en västlig del.
Den outbyggda Byskeälven mynnar ut i Bottenviken vid Byske." 


För mig är Byske sol, strand och hav
Så det fick bli min tanke med vantarna också, men i vinterskrud  


Garnet blev Vikings Babyull i färgerna:
Ljusblå, 323
Mellanblå, 325
Brun, 308
Vit, 302
Ljusgul, 342 


Här prövas den för att se hur den blir på handen - i verkligheten
 


För mig symboliserar vanten med början från kragen vatten som kommer från inlandet, kanske Byskeälv. Det vattnet når en frusen strand med lite snö på. Mot stranden slår några mörka vågor in. Men längre ut går havet ihop med himlen. På himlen lyser det en blekgul vintersol som sprider ett diffust sken över havet